تاثیر میزان آب بر رشد و عملکرد نهال بادام

تاثیر میزان آب بر رشد و عملکرد نهال بادام

درخت بادام از جمله ارقام بومی آسیا و ایران است که سازگاری بیشتری با آب و هوای گرم و خشک ایران دارد و به عنوان یک درخت مقاوم به کم آبی نیز شناخته می‌شود. اما مقاومت و توانمندی آن در برابر گرما و کم آبی باعث نمی‌شود نیاز آبی آن صفر یا خنثی در نظر گرفته شود. زیرا این درخت مانند تمامی درختان میوه دیگر برای رشد و نمو، توسعه ریشه، شکوفایی و میوه‌دهی نیازمند آب و املاح موجود در آن است. در این مقاله تاثیر میزان آب بر رشد و عملکرد نهال بادام و شیوه درست آبیاری آن مورد بررسی قرار می‌گیرد پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

 

تاثیر میزان آب بر رشد و عملکرد نهال بادام

 

تاثیر میزان آب بر رشد و عملکرد نهال بادام

همانطور که می‌دانید درخت بادام در شرایط اقلیمی با آب و هواهای متنوع امکان رشد و پرورش دارد. اگرچه میزان رشد آن می‌تواند با توجه به شرایط موجود متفاوت باشد اما برای بهره‌برداری از حداکثر پتانسیل نهال بادام و افزایش محصول دهی رعایت اصولی آبیاری آن بسیار مهم تلقی می‌شود.

نهال بادام برای ریشه دواندن و ریش زایی نیازمند آب مناسب و کافی در سال‌های اولیه رشد است. این میزان با بزرگ شدن نهال می‌تواند دور آبیاری کمتری را داشته باشد. میزان آبی که به درخت می‌رسد بر عملکرد بهینه و رشد آن بسیار تاثیرگذار است به طوری که اگر این میزان به درستی و به حد کافی تامین شود می‌تواند موجب توسعه ریشه و در نتیجه قدرتمندتر شدن آن در راستای تبادل مواد غذایی، املاح معدنی و مغذی به اندام‌های حیاتی درخت شود.

در نتیجه چنانچه آب به حد کافی به درخت بادام برسد می‌تواند بر رشد بهتر شکوفه‌ها، گلدهی و میوه‌دهی آن تاثیر مثبت داشته باشد. البته ارقام مقاومی که به صورت دیم کاشته می‌شوند هم نیاز آبی کمی دارند و هم مقاومت بالایی به کم آبی دارند. از این رو برای کاشت در مناطق گرمسیری به صورت آبی و یا سردسیری به صورت دیم مناسب هستند. در واقع ارقام متنوع نهال بادام نیاز آبی متفاوتی داشته و هر رقم به سیستم آبیاری مشخصی عادت می‌کند. جابجا کردن آن به طور مثال از مناطق پربارش به مناطق گرمسیری می‌تواند باعث تضعیف عملکرد و از بین رفتن درخت شود.

تاثیرات آبیاری زیاد یا کم آبی بر نهال بادام

  • آبیاری بیش از اندازه می‌تواند باعث خفگی ریشه و تضعیف عملکرد آن در جذب املاح و مواد غذایی و تبادل آن به بخش‌های مختلف درخت شود در نتیجه رشد، کیفیت و کمیت میوه دهی درخت پایین می‌آید.
  • آب بیش از اندازه می‌تواند زمینه رشد و تکثیر انواع باکتری‌ها و قارچ‌ها را فراهم کرده و با پوسیدگی ریشه و تنه درخت همراه شود و در نتیجه کیفیت و مرغوبیت میوه نیز پایین آید.
  • عدم آبیاری و میزان آب کم می‌تواند درخت را دچار چالش کرده و در جذب املاح ناتوان کند و با خشکی و زردی برگ درختان متعاقباً شاخه‌ها نیز دچار خشکی و شکنندگی می‌شوند.
  • میزان آب کم می‌تواند رشد شکوفه‌ها و گلدهی را کاهش دهد در نتیجه میزان محصول دهی نیز کاهش پیدا می‌کند.
  • میزان آب کم می‌تواند باعث خشکی ریشه و تضعیف درخت شده و در نتیجه درخت را در مواجهه با جمعیت آفات و بیماری‌ها ناتوان می‌کند.

 

تاثیرات آبیاری زیاد یا کم آبی بر نهال بادام

 

نکات مهم در آبیاری درخت بادام

  • برای داشتن آبیاری اصولی استفاده از سیستم آبیاری قطره‌ای یا شلنگ خیس کن آب توصیه می‌شود، در این گونه آبیاری میزان هدر رفت و اتلاف آب کمتر است.
  • آبیاری را در روزهای گرم، صبح زود یا هنگام غروب انجام دهید تا از تبخیر سطحی آب جلوگیری شده و درخت بتواند به طور کامل سیراب شود.
  • سایه انداز درخت را به فاصله یک متر با استفاده از پوسته مالچ، مالچ پاشی کنید این کار باعث می‌شود علف‌های هرز از بین رفته و آب بیشتری به عمق خاک نفوذ کرده و به ریشه برسد.
  • در ماه‌های اسفند و فروردین آبیاری نهال بادام را به طور منظم انجام دهید تا جوانه‌ها و شکوفه‌ها بهتر رشد کنند در این زمان هر هفته یک بار باید آبیاری درخت انجام شود.
  • برای آبیاری از ماه خرداد تا مرداد که که زمان داشت و نگهداری درخت است باید آبیاری هر دو هفته یک بار به میزان ۱۰ سانتی‌متر باشد، این میزان آب می‌تواند از شهریور به ۵ سانتی‌متر کاهش پیدا کند.
  • آبیاری درخت بادام در فصل پاییز به جهت کاهش دما و خنکی هوا از ۵ سانتی‌متر می‌تواند با دو و نیم سانتی نیز انجام شود و در نهایت در آذر ماه با یک سانتیمتر، آبیاری آن قابل انجام است.
  • بادام برای داشتن عملکرد بهینه و رشد مطلوب به ۳۰ تا ۴۰ درصد رطوبت نسبی هوا نیازمند است و رطوبت بالای ۶۰ درصد یا کمتر از ۲۰ درصد می‌تواند در تضعیف عملکرد و کاهش باردهی آن بسیار تاثیر گذار باشد. پس سعی کنید در مناطقی با رطوبت ۳۰ تا ۴۰ درصد آن را بکارید، البته رطوبت بالا از گرده افشانی مطلوب آن جلوگیری می‌کند در نتیجه کاهش باردهی را به دنبال خواهد داشت.

میزان نیاز آبی نهال بادام

  • نهال بادام با توجه به رقم نهال، نوع بافت خاک، شرایط اقلیمی و جوی منطقه و سیستم آبیاری نیاز آبی متفاوتی را تجربه می‌کند. اما به طور تقریبی هر هکتار باغ بادام بین ۴ الی ۱۰ هزار متر مکعب آب نیازمند است که این مقدار در سیستم آبیاری قطره‌ای بین ۴ الی ۶ هزار متر مکعب و در سیستم آبیاری سطحی بین ۷ تا ۱۰ هزار متر مکعب متغیر است.
  • ارقام نهال بادام که پتانسیل و توانمندی بالایی در مواجهه با کم آبی دارند و به صورت دیم کاشته می‌شوند باید در مناطقی که دارای بارندگی سالیانه بالای ۳۰۰ میلی‌متر است کاشته شوند. در مناطقی که پراکنش بارندگی‌ها بالاست نیاز آبی سالانه ۵۰۰ الی ۶۰۰ میلی‌متر درخت بادام می‌تواند به دلیل پربارش بودن منطقه بدون نیاز به آبیاری دستی تامین شود.
  • در مناطقی که میزان بارش‌ها از ۳۰۰ الی ۴۰۰ میلی‌متر کمتر است باید برای رشد بهینه چندین نوبت آبیاری تکمیلی در نظر گرفته شود.
  • این نهال در سال‌های اولیه در هر دور آبیاری به ۱۵ الی ۲۰ لیتر آب نیازمند است که این مقدار در سال‌های اوج باردهی می‌تواند به ۴۰ لیتر در هر دور آبیاری افزایش پیدا کند.
  • پس از برداشت محصول در جهت باردهی بهتر درخت در سال بعدی، آبیاری آن باید طبق اصول انجام شود.

 

میزان نیاز آبی نهال بادام

 

کلام آخر

آب از جمله عناصر مهم در رشد و عملکرد بالای نهال بادام است که میزان آن می‌تواند این عملکرد را تحت تاثیر قرار دهد. پس باغداران عزیز باید از میزان نیاز آبی نهال اطلاع جامعی داشته باشند. در این خصوص می‌توانند با مراجعه به بزرگ‌ترین و مجهز‌ترین نهالستان کشور یعنی برتر نهال در خصوص هر رقم نهال بادام و نیاز آبی آن اطلاعات مفیدی کسب کنند.

سپس با توجه به شرایط اقلیمی منطقه و پراکنش بارندگی‌های آن خرید نهال بادام خود را از ارقام سازگار، با کیفیت و سالم انجام دهند. مراجعه به این نهالستان معتبر مزیت‌هایی همچون گارانتی نهال بادام و دریافت مشاوره‌های تخصصی رایگان را در اختیار باغداران عزیز قرار می‌دهد.

تماس با پالیز نهال: 09144501003

تماس با برتر نهال: 09141832393

5/5 - (1 امتیاز)
سیماکده
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *